Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Του Γιάννη Ξένου 
 
Ψηφίστηκε σήμερα (25 Ιουνίου 2015) το νομοσχέδιο για την τροποποίηση διατάξεων του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας και τροποποιήσεις σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης σε πολίτες τρίτων χωρών άδειας διαμονής και εργασίας. Συνολικά, υπέρ τάχθηκαν 172 βουλευτές, κατά 91 βουλευτές, ενώ τέσσερις δήλωσαν «παρών». Ουσιαστικά ξεμπλοκάρεται ο νόμος Ραγκούση που ψηφίστηκε το 2010 και αφορούσε την χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Ο νόμος Ραγκούση τον Νοέμβριο του 2012 είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και είχε παγώσει. Τώρα η αρμόδια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου με κάποιες τροποποιήσεις και προσθήκες σχετικές με τη διαδικασία άδειας παραμονής ξαναέφερε το νομοσχέδιο του Ραγκούση. Σχετικά με την χορήγηση της ιθαγένειας το νομοσχέδιο αναφέρει ότι πρέπει να τηρούνται οι εξής συνθήκες για να χορηγηθεί η ιθαγένεια (ολόκληρο το νομοσχέδιο θα το βρείτε εδώ http://www.opengov.gr/ypes/wp-content/uploads/downloads/2015/05/sxedio-nomou-ithageneia.pdf):

Άρθρο 1Α
Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) της εγγραφής του στην Α΄ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή εγγραφή στο Δημοτικό) και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης της παραγράφου 4.
β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.
Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράτε. Η επιτυχής ολοκλήρωση της απαιτούμενης φοίτησης αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αρχής.

Μιλάμε επομένως για παιδιά νομίμων μεταναστών που οι γονείς τους διαβιούν νόμιμα από πέντε έως δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Αυτά τα παιδιά μέχρι τώρα γράφονται κανονικά στα σχολεία και έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα Ελληνόπουλα, απλώς η διαφοροποίηση βρίσκεται ότι έχουν την εθνικότητα των γονέων τους, π.χ. είναι Αλβανάκια, Βουλγαράκια ή Μεξικανάκια. Η επιχειρηματολογία της εισηγήτριας του Σύριζα, Βασιλικής Κατριβάνου, είναι ότι τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που εγγράφονται στο δημοτικό αν φέρουν την καταγωγή των γονέων τους θα αντιμετωπίσουν στο σχολείο ρατσιστική αντιμετώπιση και ψυχολογικά προβλήματα (!) (το βίντεο εδώ https://www.youtube.com/watch?v=DIBnvbaPRpY) Επομένως, συνεχίζει, για να ενταχθούν καλύτερα στο σχολείο πρέπει να τους δώσουμε την ελληνική ιθαγένεια. Προσέξτε την επιχειρηματολογία της, που ασυνείδητα είναι ρατσιστική, αν φέρεις την ελληνική ιθαγένεια αυτομάτως ψυχολογικά το παιδί θα νιώθει καλύτερα, θα νιώθει ισότιμο. Δεν λέει, λοιπόν, ότι στα σχολεία πρέπει να γίνεται δουλειά από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς για να αναγνωρίζεται η εθνικότητα των άλλων παιδιών ως ισότιμη, ή να δούμε τις οικονομικές ανισότητες των οικογενειών αυτών των παιδιών που συμβάλλουν στο να νιώθουν αυτά τα παιδιά κατώτερα, αν κιόλας νιώθουν. Αλλά τις ανισότητες και τις ρατσιστικές συμπεριφορές η κα Κατριβάνου τις λύνει με ένα μαγικό τρόπο (άλλωστε είναι  ψυχολόγος και οι ψυχολόγοι ειδικεύονται στις μαγικές λύσεις) να δώσουμε σε όλα τα παιδιά την ιθαγένεια και λύνουμε τα προβλήματα.
Και βέβαια δεν την απασχολεί καθόλου το ζήτημα της πραγματικής ένταξης των μεταναστών και των παιδιών τους στην ελληνική εθνική κοινότητα, αλλά βάζοντας προϋποθέσεις μόνο παρουσίας και ηλικίας ανοίγει το δρόμο για την πιθανή –έως σίγουρη– συγκρότηση μειονοτήτων στο εσωτερικό της χώρας. Εξάλλου που ακούστηκε πως όλοι οι ξένοι και οι μετανάστες θα πρέπει να αποκτούν και ιθαγένεια για να νιώθουν «ισότιμοι». Με αυτή τη λογική πάει περίπατο η έννοια της εθνικής κοινότητας και μάλιστα σε μια επικίνδυνη ιστορική στιγμή και περιοχή.

Θεωρούμε ότι πιο ορθή θέση επί του θέματος διατύπωσε το ΚΚΕ σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά των νομίμων μεταναστών μπορούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια μετά την ενηλικίωσή τους και εφόσον το επιθυμούν. Και θα προσθέταμε εμείς εφόσον καταδεικνύουν με τη γνώση της γλώσσας και της ιστορίας μας ότι συμμερίζονται και τις αξίες του έθνους και του λαού μας. Πάντως, με την ενηλικίωση του το παιδί μπορεί να κρίνει αν θέλει να πάρει την ελληνική ιθαγένεια και αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.
Το νομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε με τις ψήφους των βουλευτών του Σύριζα, του Πασόκ, του Ποταμιού και την ψήφο τουΚώστα Ζουράρι. Οι Ανελ προς τιμήν τους δεν το ψήφισαν, αν και για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε ή να θέσουνβέτο στην ενεργοποίηση ενός νόμου που ουσιαστικά είναι του Ραγκούση, δεξιού χεριού του ΓΑΠ ή τουλάχιστον να καταφέρουν να καθυστερήσουν την ψήφιση του. Γιατί είναι απαράδεκτο να ψηφίζεται τη μέρα που το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στα όσα γίνονται στις Βρυξέλλες και να περνάει στη ζούλα.
Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι νέες συμμαχίες που σχηματίζονται στη Βουλή. Ο Σύριζα ενεργοποιεί ένα νόμο του Πασόκ του ΓΑΠ. Σημείο επαφής του τότε Πασόκ και του σημερινού Σύριζα είναι, καταπώς φαίνεται, ο Δημήτρης Χριστόπουλος που είχε συντάξει το νομοσχέδιο και τα τελευταία χρόνια πέρασε στον Σύριζα. Επίσης η συμπόρευση του Σύριζα με το Πασόκ και το Ποτάμι αφήνει πολύ άσχημη εντύπωση και είναι μάλλον προμήνυμα για το που θα προσπαθήσει να βρει στηρίγματα η ηγεσία του Σύριζα όταν θα φέρει τη συμφωνία με την τρόικα στη Βουλή

Υ.Γ. Τέλος, φαίνεται ακατανόητη από πρώτη άποψη η στάση του Κώστα Ζουράρι να διαφοροποιηθεί από το κόμμα του για ένα τέτοιο θέμα, αλλά δυστυχώς δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε. Ο Κ. Ζουράρις δείχνει εδώ και καιρό ότι θέλει διακαώς να ενταχθεί στον Σύριζα και μετά από έναν κύκλο τριάντα χρόνων να επανέλθει στην αρχική του μήτρα του ΚΚΕεσωτερικού. Μπορεί πολλοί να θεώρησαν ως αστεϊσμό τη δήλωσή του ότι θα στηρίξει τον Σύριζα ακόμα και αν παραδώσει τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς, αλλά αυτός μάλλον μήνυμα ήθελε να στείλει στον Σύριζα ότι μπορεί να τον υπολογίζει. Το σημερινό μήνυμά του στην ηγεσία του Σύριζα ήταν ισχυρό και χειροπιαστό: «Αν εγώ που δηλώνω πατριωτική αριστερά, στο ζήτημα της ιθαγένειας παρατάω τις θέσεις μου και το κόμμα μου και ψηφίζω ένα νόμο του ΓΑΠ σκεφτείτε πόσο κοντά σας μπορώ να έρθω μελλοντικά». Αλλά ταυτόχρονα έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα σε εμάς που τον εκλέξαμε: Τριάντα ολόκληρα χρόνια συμπόρευση και ταύτιση του Κώστα Ζουράρι με την πατριωτική Αριστερά εγκαταλείφθηκαν μέσα σε μερικές ημέρες! Και όμως αν δεν κάνουμε λάθος τον Ζουράρι τον εκλέξαμε εμείς για να εκφράσει τη δική μας φωνή στο Κοινοβούλιο, και όχι εκείνη του εθνομηδενισμού, που διαθέτει τόσους και τόσους εκπροσώπους σε αυτό.
1 σχόλιο: