Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ;

Έκπληκτοι διαβάσαμε στον ιστοχώρο της καλής εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», ένα άρθρο με τίτλο «Η αλήθεια για το σχέδιο Άτσεσον», στο οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός, ότι «…για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημοσιοποιούνται οι αμερικανικές προτάσεις του 1964 για την Κύπρο».
Τις προτάσεις Άτσεσον έδωσε (ο χρόνος έχει πρόβλημα όπως θα φανεί…) στη δημοσιότητα «ο πρέσβης επί τιμή Ι. Σωσσίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού ο οποίος μετείχε της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Γενεύης για την Κύπρο μετά την ένταση που είχε σημειωθεί στη Νήσο και στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας και τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για επίλυση του Κυπριακού».
Δεν δυνάμεθα να αξιολογήσουμε εάν η καλή εφημερίδα όφειλε να γνωρίζει ότι την επιστολή Άτσεσον (20 Αυγούστου) όπως και την απάντηση του Παπαντρέου (22 Αυγούστου) είναι δημοσιευμένες από το 1972 στο βιβλίο των Α.Γ. Ξύδη, Σπ. Λιναρδάτου, Κ. Χατζηαργύρη, «O Μακάριος και οι Σύμμαχοι του», Εκδόσεις Gutenberg. Επίσης, πριν κατηγορηθεί οποιοσδήποτε, ότι οι Τούρκοι είχαν απορρίψει μετά βδελυγμίας τις προτάσσεις Άτσεσον, όπως τεκμηριώνει επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ερκίν προς τον Άτσεσον, με ημερομηνία 28 Αυγούστου. Άρα, για ποια ευκαιρία συζητάμε…
Μια απλή σκέψη να προσφέρουμε  στη δημόσια συζήτηση, η οποία δε φαίνεται να αναπτύσσεται και σε τόσο υγιείς βάσεις, όπως άλλωστε συνηθίζεται μεταξύ Ελλήνων: Με 1.700 χιλιόμετρα κοινά σύνορα Τουρκίας – Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή πλήρη εξάρτηση του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Δύσης από την Τουρκία, πόσο λογικό είναι να αναμενόταν η αποδοχή των προτάσεων αυτών από τους Τούρκους;
Εδώ σήμερα, οι Τούρκοι βρίσκονται απομονωμένοι σε μεγάλο βαθμό, με μια θεοκρατική – ισλαμιστική πολιτική εξουσία που προκαλεί ανοιχτά τη Δύση με τη συμπεριφορά της και δεν υποχωρούν από την πολιτική τους για τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο της Κύπρου, θα το έκαναν τότε που είχαν τόσο ισχυρά διπλωματικά «χαρτιά» στα χέρια τους και με τους στρατιωτικούς πανίσχυρους από κάθε άποψη;
Προτείνουμε αρχικά την ανάγνωση του άρθρου της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=139845, ενώ στη συνέχεια, δείτε ένα άρθρο αναφοράς – κατά την υποκειμενική μας άποψη, του φίλου καθηγητή διεθνών σχέσεων, Μάριου Ευρυβιάδη, από την εκπληκτική πολιτική επιθεώρηση της Ελλάδας «ΤΕΤΡΑΔΙΑ», τον χειμώνα 2002-2003, με τίτλο «Άτσεσον, Σωσσίδης και χαμένες ευκαιρίες: Η ιδεολογική χρήση ενός μύθου».
Στο άρθρο που θα διαβάσετε παρακάτω, αναφέρεται δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας στις 27 Ιανουαρίου 2002, με «αποκαλυπτικό άρθρο» του ιδίου (Σωσσίδης), πάλι με κολακευτικές αναφορές της εφημερίδας. Τότε πλησίαζε το αλήστου μνήμης «Σχέδιο Ανάν», μια ακόμα «τελευταία ευκαιρία», όπως βάλθηκαν όλοι να πείσουν τους Έλληνες, για να σταματήσει τα σχέδιά τους ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος.
Σήμερα, που πάλι περιμένουμε μια παραλλαγή του «Σχεδίου Ανάν», όσο κι αν για πολλαπλούς λόγους το σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό, πάλι η ίδια εφημερίδα και ο ίδιος αρθρογράφος – πρωταγωνιστής τότε στις εξελίξεις, προβαίνει στην ίδια… αποκάλυψη, με αυτή του 2002. Αυτό καταλάβαμε εμείς διαβάζοντας και τα δυο άρθρα και ζητούμε προκαταβολικώς συγνώμη εάν κάποιον θίγουμε λόγω κάποιας αβλεψίας.
Τι γίνεται εδώ; Ας δούμε το άρθρο-απάντηση του Ευρυβιάδη και θα επανέλθουμε στην πρώτη ευκαιρία, διότι το δημοσιογραφικό αισθητήριο μας λέει, ότι κάτι δεν πάει καλά.












http://www.defence-point.gr/news/?p=109718

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου