Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;

Του Παντελή Καρύκα

Είναι πολύ πιθανόν να έχει βρεθεί ο τάφος του μεγάλου Στρατηλάτη, απαντά στην ερώτηση της ανάρτησης ομάδα αρχαιολόγων του Πολωνικού Κέντρου Αρχαιολογίας. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε μια κρύπτη χριστιανικής εκκλησίας, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ένα μαρμάρινο, χρυσοποίκιλτο μαυσωλείο, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς το εύρημα ταυτίζεται με τις ιστορικές πηγές. Το σημείο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 60μ. από το, σήμερα, τζαμί Νεμπί Ντανιέλ.

Σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες, τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν επισκεφτεί στην Αλεξάνδρεια ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Οκταβιανός Αύγουστος. Ο έσχατος Ρωμαίος αυτοκράτορας που επισκέφτηκε τον τάφο ήταν ο Καρακάλας το 215 μ.Χ. Σύμφωνα με τον ιστορικό Αρριανό, ο οποίος μεταφέρει τη μαρτυρία του στρατηγού και φίλου του Αλέξανδρου, Πτολεμαίου του Λάγου, πρώτου Έλληνα βασιλιά της Αιγύπτου, ο Αλέξανδρος ετάφη στην αγαπημένη πόλη που ο ίδιος ίδρυσε, εντός γυάλινης σαρκοφάγου.
Η τελευταία μαρτυρία σχετικά με τον τάφο του Αλεξάνδρου προέρχεται από τον βίο του αγίου ασκητή Σισώη, ο οποίος τον επισκέφτηκε τον 4ο αιώνα. Η επίσκεψη δε αυτή του αγίου απεικονίζεται σε πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων και τοιχογραφιών (βλ. φωτογραφία στο τέλος του κειμένου). Και άλλοι, Βυζαντινοί και Άραβες χρονικογράφοι και περιηγητές, από τον 6ο έως και τον 10ο αιώνα μ.Χ. αναφέρουν ότι είδαν τον τάφο, αλλά οι μαρτυρίες τους δεν τεκμηριώνονται ιστορικά.
Οι Πολωνοί αρχαιολόγοι αποκάλυψαν, ότι το μαυσωλείο που ανακάλυψαν συνδυάζει διακοσμητικά στοιχεία ελληνικά, περσικά και αιγυπτιακά. Όλες, σχεδόν, οι επιγραφές που ανακαλύφθηκαν είναι γραμμένες στα ελληνικά, πλην ελαχίστων αιγυπτιακών, στις οποίες αναφέρεται ότι το μαυσωλείο είναι αφιερωμένο στον «βασιλέα των βασιλέων και κατακτητή του κόσμου Αλέξανδρο».
Εντός του μαυσωλείου βρέθηκε μια σπασμένη σαρκοφάγος από κρύσταλλο. Στη σαρκοφάγο βρέθηκαν 37 σπασμένα οστά, τα οποία πρόκειται να χρονολογηθούν με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο τάφος υπέστη καταστροφές από τον εξεγερμένο αλεξανδρινό όχλο το 270 μ.Χ. Προφανώς, ο τάφος είχε συληθεί.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι, παρά τη μεγαλοπρέπεια του μαυσωλείου, τα ευρήματα στον τάφο ήταν πολύ φτωχικά, αποτελούμενα σχεδόν αποκλειστικά από σπασμένα αγγεία της πτολεμαϊκής και ρωμαϊκής εποχής.
Στο διάβα της ιστορίας πολλές θεωρίες έχουν υπάρξει σχετικά με τον τάφο του Αλεξάνδρου, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο, ίσως, αρχαιολογικό μυστήριο των αιώνων. Γι’ αυτό άλλωστε και οι Πολωνοί αρχαιολόγοι παραμένουν, δικαίως και προς τιμήν τους, συγκρατημένοι.http://www.defence-point.gr/news/?p=103427

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου