Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΥΣ ΚΟΛΛΟΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ




Της Χρύσας Λιάγγου

Στόχος το κλείσιμο συμφωνιών για Shell, Exxon Mobil, EON, Chevron, Eni, Gazprom, Ong, Arvee, Petronas.

Περί τα 120 στελέχη από 40 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μεταξύ των οποίων κορυφαία ονόματα όπως οι Exxon Mobil, Shell, EON, Chevron, Eni, Gazprom, Ong, Arvee, Petronas παρακολούθησαν τις διήμερες εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου της American Association of Petroleum Geologists στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που κορυφαίες εταιρείες της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας στέλνουν στην Ελλάδα εξειδικευμένα στελέχη τους για την ανίχνευση επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα των υδρογονανθράκων και αυτό το γεγονός από μόνο του επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμηση, που εξέφρασε ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ότι «η Ελλάδα πια μπαίνει δυναμικά στον μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πρωτίστως στα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS στις υποθαλάσσιες περιοχές Ιονίου και Κρήτης. Η πετρελαϊκή βιομηχανία οσμίζεται μια νέα αγορά στην περιοχή που δεν αφήνει ασυγκίνητες ακόμα και τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, που μέχρι πρότινος δεν έπαιρναν τέτοια ρίσκα. Το συνέδριο έχει τον χαρακτήρα των διερευνητικών επαφών μεταξύ των εταιρειών που παρευρίσκονται και της ανταλλαγής πληροφοριών με τελικό στόχο το κλείσιμο συμφωνιών. Τα εξειδικευμένα αυτά στελέχη -δεν είναι τυχαίο ότι αποκαλούνται «ανιχνευτές» ευκαιριών ή «λαγωνικά» κατά τη λαϊκότερη έκφραση- ενημερώνουν τις εταιρείες τους για τις ευκαιρίες που εντοπίζουν προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για το κλείσιμο συμφωνιών.
Αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΚΑ όπως και εκπρόσωποι των δύο ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ΕΛΠΕ και Energean Oil, μετέφεραν χθες ότι δέχθηκαν από πολλές εταιρείες προτάσεις και «ότι υπάρχουν συμφωνίες στα σκαριά».
Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων από την PGS. Η νορβηγική εταιρεία, όπως τόνισε εκπρόσωπός της, αναμένει μεγάλη κινητικότητα μετά τα Χριστούγεννα και μέχρι τα μέσα του 2014. Στο διάστημα αυτό θα έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων που έχει συλλέξει και θα ξεκινήσει πιο εντατικά τη διαφήμιση για την πώληση των πακέτων σε πετρελαϊκές εταιρείες. Για τον σκοπό αυτό η PGS θα δημιουργήσει data rooms σε Αθήνα, Λονδίνο, Χιούστον και Οσλο. Από τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία στο συνέδριο προκύπτουν γεωλογικές αναλογίες ανάμεσα στην υποθαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου και περιοχών της Ιταλίας και της Αλβανίας όπου έχουν ήδη εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η εταιρεία έκανε λόγο για διαφοροποιημένα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελληνικού υπεδάφους και αντίστοιχη ποικιλία πιθανού πετρελαϊκού δυναμικού. Εκτιμά επίσης ότι το κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί στο Κατάκολο αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης συστήματος υδρογονανθράκων στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ επισημαίνει ότι η περιοχή νότια της Κρήτης παραμένει ανεξερεύνητη. Η επεξεργασία των στοιχείων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PGS ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων οικοπέδων θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, μια στρατηγική προσέλκυσης μεγάλου μεγέθους εταιρειών μέσω κοινοπραξίας για έρευνες σε μεγάλα βάθη, καθώς και μια στρατηγική χάραξης των οικοπέδων με τρόπο που να μη διατεθούν μόνο περιοχές «φιλέτα» έτσι ώστε οι εταιρείες που θα μπουν να μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη πρωτογενή πληροφορία μέσω πρόσθετων ερευνών και σε περιοχές που δεν διερευνήθηκαν αρκετά.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος, εξέφρασε στο συνέδριο το ενδιαφέρον του ομίλου για τα ελληνικά κοιτάσματα και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων σε συνεργασία με άλλες εταιρείες. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Κω-
Τις εξελίξεις στόπουλος μίλησε για επαφές και συζητήσεις του ομίλου με εταιρείες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν συμφωνίες. Από την πλευρά της Energean o διευθύνων σύμβουλος Μαθιός Ρήγας επισήμανε το θέμα των καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων που προέκυψαν από τους διαγωνισμούς «open door» και αναφέρθηκε με έμφαση στο θέμα της φορολογικής σταθερότητας, που όπως είναι γνωστό αποτελεί μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες μεταξύ υπουργείου και επενδυτών για την υπογραφή των συμβάσεων. Tην απογοήτευση της εταιρείας του από την καθυστέρηση της υπογραφής των συμβάσεων μετέφερε στο περιθώριο του συνεδρίου και ο εκπρόσωπος της καναδικής Petra Petroleum που έχει κηρυχθεί πλειοδότης από κοινού με την Energean του κοιτάσματος στα Ιωάννινα. «Εχουμε κάποια χρήματα για να επενδύσουμε στην Ελλάδα, υπάρχει όπως καθυστέρηση και οι μέτοχοι μας ρωτούν τι θα γίνει, αν υπάρχει ένας ορίζοντας» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της καναδικής εταιρείας.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανέφερε πάντως στο συνέδριο ότι οι διαπραγματεύσεις για τις περιοχές open door με τους επενδυτές έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές συμβάσεις θα κυρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων από τη Βουλή. Για το θέμα της φορολογικής σταθερότητας, ο υπουργός μετέφερε στους επενδυτές το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ο κ. Μανιάτης απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου πρόσκληση στη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία για επενδύσεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή χώρα με σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/11/2013_526638

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου