Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΑΪΒΑΛΙ


Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, καθώς το υπουργείο Πολιτισμό της χώρας απαγόρευσε να παραχωρηθεί ο ναός του Ταξιάρχη στο Αϊβαλί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Η αρνητική απόφαση στάλθηκε στο Πατριαρχείο αργά το βράδυ της Παρασκευής ενώ ακόμα και μέχρι το Σαββάτο το πρωί γίνονταν προσπάθειες να ανατραπεί. Σημειώνεται ότι το Πατριαρχείο είχε υποβάλει σχετικό αίτημα έξι μήνες πριν και οι απαντήσεις που λάμβανε έκτοτε ήταν καθησυχαστικές και πάντα θετικές.
Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας τέλεσε την πρώτη του Θεία Λειτουργία σε ειδικά διαμορφωμένη μεγάλη αίθουσα ξενοδοχείου, όπου και πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη. Μαζί με τον Αθηναγόρα, ήταν και περισσότεροι από 1.100 Έλληνες, οι περισσότεροι από τους οποίους Μυτιληνιοί.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν μετέβη τελικά στο Αϊβαλί, μετά την απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας να μην επιτρέψουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ανακαινισμένο Ναό των Ταξιαρχών.
Όσον αφορά τον ιστορικό ναό των Ταξιαρχών, αυτός παρέμεινε ανοικτός και προσβάσιμος χωρίς μάλιστα εισιτήριο προς όσους ήθελαν να τον επισκεφθούν. Για άγνωστους λόγους, έξω από τον Ναό παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας Αστυνομικοί.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2000 ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε τελέσει, χωρίς προβλήματα, τη Θεία Λειτουργία στους Ταξιάρχες των Κυδωνιών που όμως δεν είχαν ακόμα ανακαινισθεί.
Στην ασφυκτικά γεμάτη και ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ξενοδοχείου, παρέστησαν εκτός από τους εκατοντάδες Μυτιληνιούς -πολλοί από τους οποίους απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων- συμπατριώτες του νέου Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα από την ιδιαίτερη πατρίδα του τον Ορχομενό της Βοιωτίας με επικεφαλής το δήμαρχο του Ορχομενού Χρήστο Ξηρογιάννη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου