Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΤΑΡ

Από χθες το βράδυ είχε γίνει σαφές ότι η Ελλάδα κερδίζει την υπόθεση του αγωγού TAP . Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε την τελευταία ενημέρωση πριν αναχωρήσει από το ΥΠΕΞ για το ΥΠΕΘΑ και είχε μεταφέρει στους συνεργάτες του ότι “η υπόθεση κλείνει υπέρ μας”.

Τι κερδίζει η Ελλάδα με τον αγωγό ΤAP - Τι σημαίνει για τις σχέσεις μας με Τουρκία και Αλβανία 

Ο αγωγός TAP σχεδιάστηκε προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, αυξάνοντας τις πηγές τροφοδοσίας και βελτιώνοντας την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η κατασκευή του έργου θα εξαρτηθεί ωστόσο από την απόφαση της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος καθώς στην κούρσα της επιλογής παραμένουν τόσο ο ΤΑP (Ελλάδα - Ιταλία - Αλβανία) όσο και ο αγωγός Ναμπούκο (Τουρκία- Βουλγαρία- Ρουμανία- Ουγγαρία- Αυστρία). 
Ωστόσο ο TAP (Τrans Adriatic Pipeline) έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα γιατί έχει πιο σύντομη διαδρομή συγκριτικά με τον Nabucco West, έχει μικρότερο κόστος κατασκευής, έχουν ανάμειξη λιγότερες χώρες (Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία),  η κοινοπραξία των εταιρειών είναι ολιγομελής και πιο ευέλικτη.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ για τις οικονομικές επιπτώσεις από την κατασκευή του ΤΑΡ στην ελληνική οικονομία, μόνο κατά την περίοδο κατασκευής του αγωγού (2015 - 2018) το όφελος για το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 320 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα υπάρξουν 2.7000 θέσεις απασχόλησης ετησίως. Παράλληλα, το έμμεσο όφελος από τη συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις θα προσφέρει άλλα 420 εκατομμύρια ευρώ και 2.400 θέσεις απασχόλησης ετησίως.

Επίσης κατά τα 50 χρόνια λειτουργίας του αγωγού (2019 - 2069), το άμεσο όφελος εκτιμάται σε 4.9 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο από τη φορολογία το ελληνικό κράτος θα αποκομίσει έσοδα 1,2 δις. ευρώ. Η συνολική συνεισφορά του ΤΑΡ, κατά την 50ετή διάρκεια του project, στο ελληνικό ΑΕΠ θα προσεγγίσει το εντυπωσιακό ποσό των 35 δις. ευρώ.

TA ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης "εντασσόμενη η χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκτά ρόλο και λόγο στα δρώμενα τα ενεργειακά. Επανάμπτει στον πυρήνα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο, που κακά τα ψέματα, βρίσκεται στο περιθώριο. Ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση και το σημαντικότερο είναι οτι η έμπρακτη εμπιστοσύνη που δείχνουν 3 μεγάλες εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξία του TAP, από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ελβετία, βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα σε μία περίοδο που οι επενδύσεις, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης.

ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΗΓΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιπλέον η Ελλάδα αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που είναι ανερχόμενη δύναμη στο χώρο της ενέργειας, μια χώρα που είναι πολύ κοντά στην Τουρκία λογω του οτι ειναι τουρκογενής, άρα αυτό μας δίνει και ένα ηγετικό αντίβαρο σε σχέση με την Τουρκία. Επίσης δείχνει προς τα έξω οτι η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί, χωρίς εμμονές και χωρίς δογματισμούς να αναπτύσσει κάλλιστα τις σχέσεις της με κράτη μουσουλμανικά. Αυτό μάλιστα μπορεί να αποτελέσει και ένα καλό υπόδειγμα, ένα καλό παράδειγμα για το τι θα επακολουθήσει από τη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο που είναι εξίσου σημαντική για τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας, όπου και εκεί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αναπτύξουμε σχέσεις με μουσουλμανικά κράτη.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι των σχέσεων με την Αλβανία, παρότι υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω οτι το καλύτερο momentum για να πιέζαμε την Αλβανική πλευρά για την επίλυση ορισμένων διμερών διαφορών οπως είναι η αποκλειστική οικονομική ζώνη δηλαδή η συμφωνία του 2009 η οποία έχει απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ή η μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας, η καλύτερη μεταχείριση για να τα λύναμε αυτά τα θέματα ήταν πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας. Ωστόσο και από τη στιγμή που αυτό δεν επετεύχθη, πρέπει να δούμε πως η πιθανή ευόδωση του ΤAP, θα βελτιώσει το κλιμα στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και θα δημιουργήσει καλυτερες προϋοποθέσεις για την εξεύρεση λύσεων σε θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα. Να επισημάνω οτι το Αλβανικό στοιχείο είναι πολύ έντονο στα Βαλκάνια, έχει εκφράσει κατά καιρούς αλυτρωτικές βλέψεις, οποτε ενδεχομένως μέσα από μια τέτοια συμφωνία, μέσα από τη βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία, να μετριάσουμε τρόπον  τινά τις βλέψεις αυτές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο TAP, αν τελικά επιλεγεί, είναι το πρώτο project  που ανοιγει τον Νότιο Ευρωπαϊκό διάδρομο, που είναι η βασική προτεραιότητα της Ευρώπης στην προσπάθεια διαφοροποίησής της από τον Ρωσικό παράγοντα. Αρα αντιλαμβάνεστε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει η διάνοιξη του νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου και ο ρόλος που θα αποκτήσει και θα ενισχύσει τη χώρα μας μέσα από αυτό" είπε τέλος ο κύριος Φίλης. 


http://www.onalert.gr/stories/ti-kerdizei-i-ellada-apo-ton-agogo-tap


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου