Ο κ. Μουεζίνογλου, που έχει γεννηθεί το 1955 στα Αρριανά της Ροδόπης, επέλεξε την έδρα του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», μια από τις πιο σκληρές οργανώσεις που έχει παραρτήματα σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, για να στείλει το μήνυμα ότι ο «αγώνας για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης θα ενταθεί». Το αλυτρωτικό κήρυγμα του κ. Μουεζίνογλου δόθηκε κάτω από την τουρκική σημαία, τη φωτογραφία του Κεμάλ και τη σημαία του Συλλόγου, που απεικονίζει τους τρεις νομούς της Ελληνικής Θράκης αποκομμένους φυσικά από την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, παραπέμποντας συμβολικά στα αλυτρωτικά κηρύγματα περί «ανεξαρτησίας της Δυτικής Θράκης».
Δεν ήταν τυχαία όμως ούτε η ημέρα που διάλεξε να επισκεφθεί τον Σύλλογο ο κ. Μουεζίνογλου, καθώς συνέπεσε με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους ακραίους της μειονότητας για την «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης» και τη συμπλήρωση 25 ετών από τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου 1988 στη Θράκη και την «πρόβα εξέγερσης» που είχε επιχειρήσει να υλοποιήσει το τουρκικό βαθύ κράτος επενδύοντας πάνω στις αδυναμίες της μειονοτικής πολιτικής που ασκούσε η Αθήνα.
«Στις 29 Ιανουαρίου 1988, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έκανε το καθήκον της. Σήμερα είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να συνεχίσουν την ενότητα και την ομοψυχία τους και το εθνικό τους αίσθημα ενδυναμώνοντας και όχι αποδυναμώνοντάς το. Με τα παιδιά μας, τους νέους μας, τις γυναίκες μας, με όλους; έχοντας γεννηθεί στη Δυτική Θράκη και όντας μέλη της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης δύο πράγματα λέμε: Είμαστε μουσουλμάνοι και Τούρκοι.
»Διασφαλίζοντας τις αξίες που κάνουν κάποιον Τούρκο και μουσουλμάνο, αγωνιζόμαστε για την ταυτότητά μας. Οι άνθρωποι αυτοί αγωνίζονται με σεβασμό. Η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό έθνος θα πρέπει να δώσει αξία στα δικαιώματα και το δίκαιο των πολιτών της. Θα πρέπει να θεωρήσουν το δίκαιο και τα δικαιώματα των πολιτών τους τόσο σημαντικά όσο και τα δικά τους. Θα πρέπει οπωσδήποτε να διαμορφώσουν ένα πνεύμα διοίκησης που θα εποπτεύει την εφαρμογή του δικαίου αυτού, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ΕΕ, αποτελεί μία χώρα που προβάλλει εαυτήν ως ‘πολιτισμένο και ως λίκνο της δημοκρατίας. Αυτό περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση’».
Ο Μουεζίνογλου στη σύναξη των ακραίων εθνικιστών επεσήμανε ακόμη ότι ο αγώνας της Τουρκίας για τη λύση των προβλημάτων στη Δυτική Θράκη θα συνεχισθεί με ένταση και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι εδώ μαζί σας ως υπουργός Υγείας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αν είχα μείνει εκεί, θα ήμουν ένας πολίτης της Δυτικής Θράκης. Ό,τι λοιπόν θα περίμενα από τη Μητέρα-πατρίδα, θα προσπαθήσω να το κάνω ως υπουργός για τη Δυτική Θράκη και τους ομογενείς μου στα Βαλκάνια». Ο Μουεζίνογλου τόνισε ακόμη την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη Δυτική Θράκη και στα Βαλκάνια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στο πλευρό του είχε τον πρόεδρο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης» Μπουρχανετίν Χακγιουτέρ και τον Χαλίτ Ερέλ διευθυντή του IRCICA, του ιδρύματος ισλαμικού πολιτισμού και ιστορίας που υπάγεται στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κομοτηνή και έχει πλέον αναλάβει ειδικό ρολό στη χρηματοδότηση και καθοδήγηση οργανώσεων και συλλόγων που προωθούν την τουρκική πολιτική στη Θράκη.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» (Τμήμα του ρεπορτάζ του Νίκου Μελέτη)
http://www.defence-point.gr/news/?p=68652
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου