Του Στέλιου Σταυρίδη
Όποιος αναγκάζεται να επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, έχει ασφαλώς παρατηρήσει τα στοιβαγμένα έγγραφα, τους χιλιάδες φακέλους και τα χαρτόκουτα που γεμίζουν κάθε πιθανό και απίθανο χώρο, όπως γραφεία, προθαλάμους, διαδρόμους, βεστιάρια, κ.λπ. Ως κερασάκια στην τούρτα υπάρχουν παντού αναρίθμητες συσκευές φαξ, κάθε μεγέθους φωτοτυπικά μηχανήματα και εκτυπωτές !
Στην απερίγραπτη αυτή κατάσταση, έχουν τόσο πολύ εθιστεί οι εργαζόμενοι, που ούτε καν την «βλέπουν». Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς πολίτες, που έχουν την ατυχία να επισκεφθούν αυτούς τους χώρους.
Η γραφειοκρατία όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά γεμίζει και ρυπαίνει με τρόπο κραυγαλέο και εξοργιστικό, το περιβάλλον. Οι τόννοι των χαρτιών, τα εκατομμύρια κουτάκια μελάνης των εκτυπωτών, η απίστευτη σπατάλη ενέργειας (λειτουργία εκτυπωτών, φαξ, κ.λπ.), στην πραγματικότητα εκπαιδεύουν τον Έλληνα να περιφρονεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το περιβάλλον.
Ποιος άραγε «αρμόδιος» αντιλαμβάνεται ότι η γραφειοκρατία, εκτός του ότι «καταστρέφει» τον εγκέφαλο των ανθρώπων, είναι ίσως η πρώτη πηγή μόλυνσης και άρα καταστροφής του περιβάλλοντος; Ακούσατε ποτέ καμμιά περιβαλλοντική οργάνωση να διαμαρτύρεται και να προτείνει λύσεις για τη ριζική μείωση της γραφειοκρατίας, που ως γνωστόν στοιχίζει 7 δις ευρώ τον χρόνο στη χώρα μας ; Αν δηλαδή το κράτος μας λειτουργούσε σύγχρονα και απλά, τότε θα είχαμε π.χ. αποφύγει οποιαδήποτε μείωση σε μισθούς και συντάξεις.
Είναι τόσο διαβρωμένο και «πωρωμένο» το σύστημα, που κανείς δεν σκέφτεται τα αυτονόητα: Παρατηρείστε ένα κρατικό έγγραφο : Πάνω αριστερά υπάρχει το λογότυπο (Ελληνική Δημοκρατία, κ.λπ.), η διεύθυνση του φορέα, ονόματα αρμοδίων, τα τηλέφωνά τους και… ο αριθμός του φαξ. Σπανιότατα έως ποτέ δεν αναφέρεται κάποιο email, αν και βρισκόμαστε ήδη στο 2013. Υπάρχουν, επίσης, αριθμοί πρωτοκόλλου, ημερομηνίες και πολλά άλλα ανούσια και κωδικοποιημένα, ατελείωτες λίστες παραληπτών (πολλές φορές σε 2 ή 3 σελίδες) και φυσικά πάμπολλες σφραγίδες ! Και όλα αυτά αποστέλλονται με τον… Ερμή ή/και με… φαξ.
Κανείς δεν σκέφτεται πού στέλνει, τί στέλνει, αν ένα γράμμα ή εγκύκλιος μπορεί να συντμηθεί σε λιγότερες σελίδες, αν πρέπει να πρωτοκολληθεί ή όχι (είτε σαν εισερχόμενο είτε σαν εξερχόμενο), πόσα τηλεφωνικά τέλη πληρώνουμε (λόγω φαξ), πόση ενέργεια ξοδεύουμε (ΔΕΗ), πόσο χαρτί και πόσο μελάνι. Η ύπαρξη και υπερχρησιμοποίηση των φωτοτυπικών και των φαξ, έχει συντελέσει καθοριστικά στο να έχει ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων άνω των 30 ετών, παντελή άγνοια των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας.
Όλα δουλεύουν στον αυτόματο πιλότο, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύει η κρίση των ανθρώπων : έγγραφα δημιουργούνται, εκτυπώνονται, αποστέλλονται, παραλαμβάνονται, ξαναεκτυπώνονται, οι φάκελοι ξεχειλίζουν και οι χώροι γεμίζουν με «σαβούρα». Ακόμα και πληροφορίες που έχουν στιγμιαία μόνον αξία, όπως π.χ. για κοινοποίηση ακραίων καιρικών φαινομένων (ώστε κάποιοι να ενημερωθούν εγκαίρως), πρωτοκολλώνται και αποθηκεύονται (για τους ιστορικούς του μέλλοντος), δημιουργώντας ένα ατελείωτο χαρτομάνι μηδενικής αξίας, μετά την εμφάνιση του… καιρικού φαινομένου. Αλλοίμονο πάντως αν κανείς περιμένει να μάθει μέσω φαξ, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένα SMS ή ένα email, θα είχε ασφαλώς και νόημα και μηδενικό σχεδόν κόστος.
Το «νόστιμο» του πράγματος είναι ότι τα έγγραφα αυτά πρωτοκολλώνται και στον αποστολέα και στον παραλήπτη, προφανώς για να «μην χάσει η Βενετιά βελόνι»… Τώρα δε και λόγω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (που νομίζουμε ότι έχουμε), πρωτοκολλώνται και ηλεκτρονικά, διότι εικάζεται ότι το ηλεκτρονικό σκουπίδι ζει πολύ περισσότερο από το… χάρτινο.
Σημειωτέον ότι στα ΚΕΠ υπάρχει οδηγία τα φαξ να αποστέλλονται έως 5 φορές, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χαθεί η… πολιτιστική μας κληρονομιά. Έτσι, τα συχνά δεκάδες πιστοποιητικά που απαιτούνται για μία μόνο πράξη ενός δύστυχου πολίτη, «αυγατίζουν» (χάρις στα φαξ) και πολλαπλασιάζονται όπως τα μανιτάρια ή άλλοι μύκητες.
Μία τολμηρή πράξη θα ήταν να δοθεί εντολή άμεσης και οριστικής απόσυρσης και τελικά εξαφάνισης από προσώπου γης, όλων των φαξ και η αντικατάστασή τους με ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Τουλάχιστον, για να πιάνει τόπο και το επίδομα «οθόνης», που ακόμα δίδεται σε πολλές περιπτώσεις στον δημόσιο τομέα, μαζί με την επιπλέον άδεια κάποιων ημερών.
Ας ευχηθούμε, λοιπόν, το 2013 να είναι τυχερό έτος για όλους εμάς και μοιραίο για τη γραφειοκρατία και το μεγάλο της «όπλο», τα φαξ. Μήπως και αποκτήσουμε τελικά περιβαλλοντική συνείδηση και παιδεία, ώστε να προστατεύσουμε έτσι, με απτό και δυναμικό τρόπο, το περιβάλλον. Και μήπως ξεκινήσει επί τέλους η εξόντωση της γραφειοκρατίας και ταυτόχρονα γλυτώσουμε μέχρι και 7 δις ευρώ τον χρόνο !
http://sstavridis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου