Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Ν. Λυγερός

Ακόμα και αν μερικοί δεν το έχουν καταλάβει το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Η πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική, διότι η ΑΟΖ είναι στην ουσία η εξωτερική μας πολιτική.

Είναι μια από τις άμεσες αποδείξεις ότι δεν πρόκειται να περιμένουμε παθητικά την εξέλιξη των πραγμάτων.

Δεν ζητάμε καμιά ελεημοσύνη από κανέναν και συνεχίζουμε ακάθεκτοι τον αγώνα μας για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από αυτήν την οικονομική κατάσταση.

Η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι μόνο και μόνο το πρώτο νομικό βήμα, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους ότι η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει με τίποτα τα δικαιώματά της. Ακολουθούμε το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν καταπατούμε κανέναν.

Είναι, λοιπόν, μια στρατηγική κίνηση που δείχνει και στους Ευρωπαίους Εταίρους μας ότι μπαίνουμε σε μια δυναμική φάση, γιατί όχι μόνο δεν μας έχει καθηλώσει η οικονομική κατάσταση, αλλά επίσης ότι ξέρουμε να αντιστεκόμαστε πολύ περισσότερο από άλλους και όταν βρίσκουμε την κατάλληλη στιγμή περνάμε στην αντεπίθεση, όπως μας το έχει μάθει διαχρονικά ο Ελληνισμός.

Η ελληνική ΑΟΖ είναι η αντεπίθεση στην ηττοπάθεια και στο ραγιαδισμό, διότι με την ευκαιρία της οικονομικής κατάστασης βρίσκουν έδαφος για να μας καταπιέσουν περισσότερο και το ίδιο ισχύει για τους ξένους παράγοντες.

Ενώ με την ελληνική ΑΟΖ και με τα αναμενόμενα αποθέματά της μπορούμε να δείξουμε στους συνομιλητές μας, σε πολύ υψηλό επίπεδο, ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό χώρο, την ώρα που όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποιεί ότι είναι ένα από τα κυριότερα θέματα του μέλλοντος και μάλιστα παραλληλίζει την Αρκτική με την Ανατολική Μεσόγειο λόγω του μεγέθους των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο.

Έτσι η Ελλάδα μας σε συνεργασία με την Κύπρο, με άλλα λόγια σε πλαίσιο του Ελληνισμού, προχωρούν δυναμικά και στρατηγικά στο ίδιο πεδίο δράσης. Με αυτόν τον τρόπο ισχυροποιούμε τη θέση του διπλωματικού μας σώματος που δεν έχει πια ανάγκη να είναι συνεχώς απολογητικό για την κατάσταση που υπάρχει στην πατρίδα μας. Η ελληνική ΑΟΖ αλλάζει τα δεδομένα και το αντιλαμβανόμαστε όλο και καλύτερα ακόμα και με επαφές που έχουμε στο εξωτερικό. Διότι αυτή η πρωτοβουλία μας τους εντυπωσιάζει.


http://www.onalert.gr/stories/aoz-exoteriki-politiki-lygeros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου