Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

"ΓΕΝΝΑΙΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ" ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΤΕΡΤΙΛΗ ΣΤΟΝ ΕΚΛΗΠΟΝΤΑ ΥΙΟ ΤΟΥ

Ρεπορτάζ από το makeleio.gr

Ήταν τα λόγια που αναγράφονταν επάνω στο στεφάνι που έστειλε από τις φυλακές , ο πατέρας του ήρωα αξιωματικού του Ναυτικού Βασίλειου Ντερτιλή, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να πει το τελευταίο αντίο στον μονάκριβο γιο του, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Πρώτο Νεκροταφείο όπου και κηδεύτηκε.
NTERTILIS1
Ο Βασίλειος Ντερτιλής έφυγε σε ηλικία 62 ετών στην Αυστρία, στην χώρα όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια μαζί με την δεύτερη γυναίκα του και τις τρεις του κόρες. Η επιθυμία του όμως ήταν να κηδευτεί στην πατρίδα του, την οποία αγάπησε και υπηρέτησε με ανδρεία, θάρρος και γενναιότητα.
SYZYGOS2
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 
Η πρώτη αλλά και η δεύτερη σύζυγός του βρισκόντουσαν εκεί, στο πλευρό του, για να του πουν το τελευταίο αντίο , ενώ οι δύο γιοι του από τον πρώτο του γάμο σήκωσαν στους ώμους τους το φέρετρο του πατέρα τους, για να τον μεταφέρουν στην τελευταία του κατοικία.
ST5
Με δάκρυα στα μάτια οι συμμαθητές του από την σχολή ναυτικών δοκίμων δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν πως βρέθηκαν στο πρώτο νεκροταφείο για να τον αποχαιρετήσουν. Συγκινητική ήταν η επικήδεια ομιλία ενός εκ των συμμαθητών του μέσα στην εκκλησία.
«Για όσους δεν έχουν ζήσει στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων, δεν μπορεί να γίνει συνειδητό πόσο άρρηκτοι δεσμοί σφυρηλατούνται μεταξύ μας, μέσα από την πειθαρχία, το πνεύμα αυτοθυσίας και αργότερα τους κινδύνους. Για αυτό και οι συμμαθητές του είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την οικογένειά του. Θέλαμε να γιορτάσουμε φέτος τα 40 και χρόνια από την είσοδό μας στην σχολή δοκίμων, αλλά το αναπάντεχο μας πρόλαβε. Ειδικά για τον Βασίλη, ο οποίος ρουφούσε την ζωή, λάτρης της περιπέτειας και του απρόοπτου, είναι σαν ανέκδοτο μαύρο να λες ότι πάμε στην κηδεία του Βασίλη. Εξαιρετικός αξιωματικός όπως ακούσατε και από το μητρώο του, αναγνωρισμένης αξίας μεταξύ μας και σε όλο το ναυτικό αλλά και σε άλλους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, μολονότι το ότι πλήρωσε άσχημα και άδικα - γιατί ήταν υιός του πατρός του, αναγνωριζόταν και κατόρθωσε να είναι εξαιρετικά αγαπητός και σεβαστός και να χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως από όλους, ανεξαιρέτως - ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως.
Στην τελευταία του υπηρεσία ήταν ο εξ απορρήτων, των απορρήτων του ναυάρχου Λυμπέρη, ο οποίος εκφράζει και τα συλλυπητήρια του. Η επιχείρηση Σοχούμι που ακούσατε, είναι από αυτές τις κινηματογραφικές που βλέπουμε μόνο σε έργα, όπου φεύγεις χωρίς γραπτές διαταγές, χωρίς γραπτές οδηγίες, παρά μόνο με την εντολή πήγαινε βρες τους και φέρτους πίσω. Αυτή την επιχείρηση φαντάζομαι ελάχιστοι άνθρωποι στην Ελλάδα ολόκληρη, πλην του Βασίλη, θα μπορούσαν να την φέρουν εις πέρας. Μέχρι και με τον διοικητή του Ρωσικού συντάγματος που πολιορκούσε την πόλη ήρθε σε διαπραγματεύσεις για να τους βγάλει έξω. Έφτασε να είναι και πρόεδρος της ενώσεως Ελλήνων βιομηχάνων στην Σερβία. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από το στρατιωτικό γήπεδο είχε ένα ευρύτατο πνεύμα το οποίο φανέρωνε και την ευρύτατη παιδεία και μόρφωση που είχε από την οικογένειά του το σπίτι του αλλά και μόρφωση την οποία πάντοτε είχε .
Έχει φτιάξει δύο λαμπρές οικογένειες στις οποίες ευχόμεθα να δίνει ο Θεός δύναμη να ξεπεράσουν την απώλεια...
Αλλά περισσότερο από όλους ο Θεός να δίνει δύναμη στον πατέρα του και στην μάνα του.
Βασίλη είσαι ελεύθερος... Καλό ταξίδι».
NTERTILIS
Ο Βασίλης Ντερτιλής που πολλοί τον φώναζαν ο Έλληνας 007, όχι μόνο για τις μυστηριώδεις αποστολές που είχε κατά καιρούς αναλάβει αλλά και για τον τρόπο που τις διηγούταν στους άλλους, δεν «κουβάλησε» ποτέ την υπόθεση του πατέρα του. Είχε καταφέρει να γίνει αποδεκτός και αγαπητός από όλους, όσο δύσκολο και αν ήταν αυτό. Με στεφάνια τον αποχαιρέτησαν ωστόσο οι οικογένειες των «Απριλιανών», Γεωργίου Παπαδόπουλου, Στυλιανού Παττακού και Νικόλαου Μακαρέζου.
ST1
ST3
Επίσης στεφάνια έστειλαν μεταξύ άλλων και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, καθώς και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης.
ST6
ST2
Ρεπ. Μαρίλια Κούζου, Μάριος Γ.Β

 http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7956:q----q----------&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου