Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ


Απ' όπου πέρασαν, χύθηκε αίμα, σφαγιάστηκαν άνθρωποι, εξολοθεύτηκαν μεγάλοι πληθυσμοί ανθρώπων. Ο λόγος για τα έργα και τις ημέρες του Αττίλα. Όμως, έχουν γνώση οι φύλακες. Ένα υπόμνημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που φέρει τίτλο «Έλληνες-Κύπριοι αγνοούμενοι και συγγενείς τους - Ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κύπρος κατά της Τουρκίας», υποβλήθηκε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης (ΣτΕ). Κάνει λόγο για τα τουρκικά εγκλήματα αλλά και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με στόχο την μη ολοκλήρωση των ερευνών, σχετικά με τύχη των Ελλήνων αγνοουμένων.
Η έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται μαρτυρίες υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματικών που έλαβαν μέρος στην τουρκική εισβολή το 1974, στηλιτεύει την Τουρκία για το ότι αρνείται να εφαρμόσει αποτελεσματικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και με διάφορα προσκόμματα, εμποδίζει το έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων, 11 χρόνια μετά από την σχετική και καταδικαστική για την Τουρκία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Όπως αναφέρει ο κυπριακός Τύπος, «σε επιστολή-μνημόνιο, που αποκαλύπτει το ΚΥΠΕ, η επικεφαλής της Μόνιμης Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, πρέσβειρα Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, γνωστοποιεί, στις 25 Μαΐου 2012, στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ ότι, με τρεις αναγνωρίσεις Κυπρίων αγνοουμένων τον μήνα, το έργο της ΔΕΑ θα χρειασθεί πολλές δεκαετίες για να ολοκληρωθεί και ότι χωρίς την πλήρη και επείγουσα συνεργασία της Τουρκίας, θα μείνουν ανολοκλήρωτες οι προσπάθειες για να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων».
Ξέρουν και δεν μιλούν...
«Ο τουρκικός στρατός έχει στην κατοχή του πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και τους χώρους ταφής των Ελλήνων Κυπρίων αμάχων που σκοτώθηκαν από Τούρκους στρατιώτες καθώς και πληροφορίες, για πρόσωπα που συνελήφθησαν εν ζωή και σήμερα θεωρούνται αγνοούμενοι», επισημαίνεται στο υπόμνημα, όπου επισημαίνεται ότι η Τουρκία θέτει συνεχώς προσκόμματα στη διεξαγωγή των ερευνών. Συγκεκριμένα, δεν παραδίδει αμέσως, όπως υποχρεούται κατόπιν δικαστικής απόφασης του ΕΔΑΔ, όσες πληροφορίες και στοιχεία έχει στην κατοχή της για την δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων της, τόσον κατά τη διάρκεια όσον και μεταγενέστερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Επίσης, «εξαιτίας της άρνησης του τουρκικού στρατού να επιστρέψει εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες και της απομάκρυνσης των υπολειμμάτων των νεκρών Ελληνοκύπριων αμάχων σ' άγνωστες τοποθεσίες, δημιουργείται μία ζοφερή εικόνα, για τις προοπτικές που έχει η ΔΕΑ να ολοκληρώσει το έργο της να δώσει μία απάντηση στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Επίσης, υπογραμμίζεται πως «παρά τις δηλώσεις και προτροπές του ΓΓ του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, να δοθούν πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές τοποθεσίες ταφής ή ομαδικούς τάφους των αγνοουμένων, οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται με την ΔΕΑ και τα λείψανα μεταφέρθηκαν και διατηρούνται σε άγνωστους και μυστικούς χώρους. Μέχρι στιγμής, ούτε η ΔΕΑ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος φορέας έχει ενημερωθεί, επισήμως, από τις τουρκικές αρχές για την τύχη αυτών των λειψάνων. Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, να επιτραπεί η πρόσβαση σ' όλους τους χώρους, οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδειες ανασκαφής σε περιορισμένες περιοχές ή σε χώρους που, αργότερα, κηρύχθηκαν στρατιωτικές ζώνες από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζεται στην επιστολή. Σημειώνεται δε χαρακτηριστικά ότι, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ανασκαφές, σε στρατόπεδα ή στρατιωτικές περιοχές όπου, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, πιστεύεται ότι τα άτομα των οποίων η τύχη αγνοείται έχουν ταφεί».
Απίστευτες τουρκικές μεθοδεύσεις
Διαβάστε τι γράφει ο κυπριακός Τύπος: «Η κυπριακή κυβέρνηση, έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Τουρκία, να επιτρέψει την άμεση πρόσβαση και εκταφές σε γνωστά μέρη στην κατεχόμενη Κύπρο (π.χ. κοντά στο ξενοδοχείο Celebrity στην Κερύνεια, και στα χωριά Βόνη και Κοντένεμος). Για να αποφύγουν τις εκταφές σ' αυτούς τους χώρους, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων, ο τουρκικός στρατός προχώρησε στην περίφραξη των περιοχών και αμέσως τις χαρακτήρισε ως στρατιωτικές ζώνες. Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνεται, ότι οι μέχρι σήμερα, πληροφορίες για τις τοποθεσίες ταφής, προήλθαν από απλούς Τουρκοκύπριους, και όχι από τις επίσημες τουρκικές αρχές ή τον τουρκικό στρατό».
Μαρτυρίες (δημοσιεύματα από τον κυπριακό Τύπο)
Η επιστολή-μνημόνιο, της επικεφαλής της Μόνιμης Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, πρέσβειρας Θεοδώρας Κωνσταντινίδου, συνοδεύεται κι' από ειδικό προσάρτημα, στο οποίο αναφέρεται ότι:
«Τα τελευταία χρόνια, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, που υπηρέτησαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, δημοσίευσαν τα απομνημονεύματα τους. Σε αυτά, περιλαμβάνονται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με μάχες, τα άτομα που σκοτώθηκαν, συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν και μέχρι σήμερα αγνοούνται».
Επισυνάπτονται, μάλιστα, και αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα τριών υψηλόβαθμων τούρκων αξιωματικών, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο της Τουρκάλας συγγραφέως, Ερόλ Μουτερτζιμλέρ, «Satilik Ada Kibris: Kibris Baris Harekatinin Bilinmeyen Yonleri» («Κύπρος: Το νησί προς πώληση - άγνωστες πτυχές του την Ειρηνευτική Επιχείρηση Κύπρος»).
Ο συνταγματάρχης Salih Guleryuz, διοικητής της Μονάδας Ειδικών Δυνάμεων επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός πέρα από κάθε αμφιβολία, όταν λέει: «Τα απαραίτητα έγγραφα που τηρούνταν στην ημερήσια αναφορά για τις μάχες στις οποίες η Ταξιαρχία Καταδρομών συμμετείχε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της ειρήνης, έχουν υποβληθεί προς τις ανώτερες αρχές».
Οι πληροφορίες αυτές, επιβεβαιώνουν τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι, ο τουρκικός στρατός κατέχει στοιχεία και δεδομένα που θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση της τύχης μεγάλου αριθμού αγνοουμένων.
Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του συνταγματάρχη Πεζικού Salih Guleryuz, διοικητή των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων:
«Τρίτη 4 Αυγούστου 1974: Μας ενημέρωσαν ότι 14 Έλληνοκύπριοι, οι οποίοι κατοικούσαν στο χωριό Σύσκλιμπος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας σε ένα σπίτι. Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκα το χωριό, μαζί με τον δεκανέα Μαχμούτ Μπόγιοσλου. Οκτώ άτομα ήταν σε πολυθρόνες και καρέκλες, πνιγμένα στο αίμα, με διάτρητο το στήθος και το κεφάλι από σφαίρες. Υπήρχαν άλλοι πέντε νεκροί , άνδρες και γυναίκες, ενώ κοντά στην είσοδο του σπιτιού υπήρχε άλλο ένα πτώμα αποκεφαλισμένο, πάνω σε μια πολυθρόνα».
● 16 Αυγούστου, 1974: «Άνδρες του Πυροβολικού βρήκαν δώδεκα τραυματίες Ελληνοκύπριους στρατιώτες, που κρύβονταν στα χωράφια του χωριού Λεύκα. Τους συνέλαβαν και τους έκλεισαν σε μία αποθήκη».
● 15 Σεπτεμβρίου 1974: «Δεκαεπτά άτομα που προσπάθησαν να περάσουν στο ελληνο-κυπριακό τομέα, μέσα από την περιοχή της Σκυλλούρας-Αγίου Βασιλείου-Γερόλακκος-ΕΛΔΥΚ, έχασαν το δρόμο τους συνελήφθηκαν και αιχμαλωτίσθηκαν».
Αποσπάσματα από το ημερολόγιο του συνταγματάρχη Ιχάν Αλόγκλοου, της Ομάδας των Τούρκων Πεζοναυτών:
● 20 Ιούλη 1974: «Βρέθηκαν πνιγμένοι δύο Ελληνοκύπριοι, ύστερα από μάχη που έδωσαν με τον ανθυπασπιστή Χαντίλ Καλιγιάσι και τον Μουχτατντούρ».
● 24 Ιουλίου 1974 : «Το πρωί υπήρχαν εκατοντάδες μύγες και μια άσχημη μυρωδιά. Προέρχονταν από νεκρούς Ελληνοκύπριους στρατιώτες και πολίτες που βρίσκονταν σε στάδιο αποσύνθεσης . Τότε διέταξε ο Σύμβουλος Sezgin Girgin μαζί με δέκα στρατιώτες να σκάψουν ένα τάφο και να θάψουν τα πτώματα».
● 1 Αυγ. 1974: «Το μεσημέρι και ενώ ο εχθρός υποχωρούσε συνεχώς, συνελήφθηκαν πέντε Ελληνοκύπριοι στρατιώτες στα χωρία της Ηλείας και της Φτερούγας».

http://www.elkosmos.gr/ethnika-themata/ethnika-themata/cyprus/11014-2012-05-28-15-38-18.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου