Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2012


Με μια από τις πλέον άγνωστες, αλλά και πλέον ένδοξες μάχες που έδωσαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου της κατοχής, το περιοδικό «ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ» προσκαλεί τους διαρκώς αυξανόμενους φίλους του σε ένα ακόμα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της Ιστορίας.
Στο Μακρυνόρος Αμφιλοχίας, το 1943, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Animals», 500 ηρωικοί  Έλληνες μαχητές του Αρχηγείου Βάλτου του ΕΔΕΣ, καθήλωσαν μια ιταλική μεραρχία, την Μεραρχία «Μπρένερο», για μια ολόκληρη εβδομάδα, προκαλώντας της συντριπτικές απώλειες, παρά τη συνδρομή και γερμανικών τμημάτων στη μάχη!
Επίσης, εκτός από τον ρόλο Βρετανίας και Γαλλίας  στη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην Άλωση της «Χαράς και της Ελπίδας όλων των Ελλήνων», της Πόλης, όπως την ονόμαζε ο έσχατος των Ελλήνων αυτοκρατόρων, θα κρατήσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών αμείωτο, όπως και ένα άρθρο αφιέρωμα στις επιχειρήσεις του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται εφέτος 99 έτη.
Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για τις αντιστασιακές ενέργειες αξιωματικών του Γερμανικού Ναυτικού κατά του καθεστώτος του Χίτλερ και ένα άρθρο για τις άγνωστες ναυτικές επιχειρήσεις στον Πόλεμο των Φώκλαντ, από την έκρηξη του οποίου, εφέτος, συμπληρώνονται 30 χρόνια, θα υπενθυμίσει τη διαχρονική αξία και την κομβική σημασία της θαλάσσιας ισχύος, όπως και σειρά άλλων θεμάτων.
Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Στρατοί & Τακτικές» καλούμαστε να ξαναζήσουμε στιγμές, δόξας και ηρωισμού, αγωνίας και προδοσίας. Δείτε τα ιστορικά γεγονότα να ξεδιπλώνονται μπροστά σας, μέσα από την πλούσια εικονογράφηση και την πένα εκλεκτών συνεργατών. Μαθαίνοντας το παρελθόν, μπορούμε να κατανοήσουμε το παρόν και να βλέπουμε στο μέλλον…

1831, Η δολοφονία του Καποδίστρια – Ο σκοτεινός ρόλος Αγγλίας και Γαλλίας
Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες. Ίσως αυτό ήταν και η αιτία που ξεσηκώθηκε τόσο μένος εναντίον του από μια μικρή μερίδα Ελλήνων, οι οποίοι υπέκυψαν στις βουλές των ξένων δυνάμεων και του αφαίρεσαν τη ζωή, με καταστροφικές συνέπειες για το έθνος. Από τη στιγμή που αποδέχτηκε να κυβερνήσει τη ρημαγμένη καθ’ όλα Ελλάδα, έθεσε όλο του το είναι στη διάθεση της πατρίδας. Στο έργο του αυτό ήρθε αντιμέτωπος με ντόπια και ξένα συμφέροντα, τα οποία συνασπίστηκαν εναντίον του και εν πολλοίς συνεργάστηκαν στη δολοφονία του. Οι μεν ντόπιοι προύχοντες επιδίωκαν τη διαιώνιση της ισχύος τους και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, οι δε ξένοι εξαρχής θεώρησαν την Ελλάδα προτεκτοράτο τους, μη δυνάμενο να ασκεί ανεξάρτητη πολιτική. Ο Καποδίστριας στάθηκε απέναντι στα συμφέροντα αυτά και πλήρωσε με τη ζωή του. Ήταν ακόμα βάρβαροι καιροί. Αργότερα ανακαλύφθηκε η αμυγδαλίτιδα και οι άλλες λοιμώξεις (περιπτώσεις Μεταξά και Παπάγου)…

14-21 Ιουλίου 1943, Οι μάχες του Μακρυνόρους – Τσακίζοντας τη Μεραρχία “Μπρένερο”
Η επαρχία Βάλτου αποτελεί υποχρεωτικό σημείο διέλευσης από τη Στερεά Ελλάδα στην Ήπειρο. Από εκεί διέρχονταν, κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, οι οδεύσεις που συνέδεαν την Ελλάδα με την Αλβανία, τις δαλματικές ακτές και την Ιταλία. Ο έλεγχος της περιοχής από τους Έλληνες αντάρτες σφράγιζε ουσιαστικά την οδό συγκοινωνιών Ελλάδας-Ιταλίας. Το καλοκαίρι δε του 1943 το γεγονός αυτό αποκτούσε μεγαλύτερη σημασία.

16 Ιουνίου – 18 Ιουλίου 1913, Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος – Η συντριβή του βουλγαρικού ιμπεριαλισμού
Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου οι ανταγωνισμοί μεταξύ των βαλκανικών δυνάμεων είχαν και πάλι αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια. Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό είχε δώσει τη χαριστική βολή στην ενότητα της συμμαχίας. Για την ώρα βέβαια, η παρουσία του κοινού εχθρού επέβαλλε στους Βαλκάνιους συμμάχους να τηρήσουν τα προσχήματα. Οι Βούλγαροι ήταν γνωστό ότι εποφθαλμιούσαν τη Θεσσαλονίκη. Το είχαν αποδείξει άλλωστε από την αρχή, ακόμα και με το φραστικό επεισόδιο μεταξύ των πριγκίπων Βόριδος και Κυρίλλου και του διαδόχου του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνου. Μετά την οριστική επικράτηση των συμμάχων επί των Τούρκων, η Βουλγαρία, που διέθετε άλλωστε και τον ισχυρότερο στρατό, θεώρησε τη στιγμή κατάλληλη για να εντείνει τις διεκδικήσεις της εις βάρος των Σέρβων και κυρίως των Ελλήνων.

1938-1944, Γερμανικό Ναυτικό κατά Χίτλερ – Η ιστορία του άγνωστου αντιναζιστικού αγώνα
«Η παράδοση της ναυτοσύνης πηγάζει από την αυτοσυνειδησία του ανθρώπου καθώς έρχεται αντιμέτωπος με τη θάλασσα. Είναι μία παράδοση αγώνα και θυσίας. Η θάλασσα διαπλάθει τον άνθρωπο. Καλλιεργεί το ελεύθερο πνεύμα, την ισχυρή βούληση, αλλά και την εσώτερη σεμνότητα, αφυπνίζει τη συνείδηση. Γενιές και γενιές ναυτικών ανατράφηκαν και ανδρώθηκαν με αυτά τα χαρακτηριστικά της θάλασσας. Με τέτοιο υλικό πλάσθηκε μία συντροφικότητα, που όμοιά της δεν βρίσκει κανείς παρά μόνον στη θάλασσα. Η ναυτοσύνη αξιώνει όλο το είναι του ανθρώπου. Η υπηρεσία στο κατάστρωμα θέλει άνδρες με πνεύμα αυτεξούσιο και συναίσθηση ευθύνης, αποφασιστικούς και επίμονους, καρτερικούς αλλά και έτοιμους να θυσιάσουν το μέρος υπέρ του όλου. Χρειάζεται όμως και σύμβολα. Διότι είναι στα σύμβολα που σαρκώνεται η ναυτική παράδοση, γίνεται ορατή και δεσμευτική. Σύμβολα μπορούν να αποτελέσουν πρόσωπα, πράγματα, ονόματα.»

1940, Πόλεμος για το Βαρύ Ύδωρ – Οι επιχειρήσεις των Νορβηγών κομάντος στο Τέλεμαρκ
Λίγο πριν από τη γερμανική επίθεση στη Γαλλία, ο Χίτλερ, θέλοντας να εξασφαλίσει την εισαγωγή και τον έλεγχο του σουηδικού σιδηρομεταλλεύματος, το οποίο μεταφερόταν είτε διαμέσου της Βαλτικής είτε από το νορβηγικό λιμάνι του Νάρβικ, αποφάσισε να κινηθεί εναντίον της Νορβηγίας. Το Βρετανικό Γενικό Επιτελείο γνωρίζοντας τις προθέσεις του Χίτλερ είχε εκπονήσει ένα ανάλογο σχέδιο, αλλά η πανίσχυρη γερμανική μηχανή βρισκόταν ήδη ένα βήμα μπροστά. Όταν τα βρετανικά στρατεύματα άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία για να μεταφερθούν στη Νορβηγία, στις 9 Απριλίου του 1940, τα γερμανικά είχαν ήδη αποβιβαστεί στις νορβηγικές ακτές. Στις 10 Απριλίου η Γερμανία καταλαμβάνει ουσιαστικά αμαχητί τη Δανία. Η Νορβηγία δεν θα αργήσει να υποκύψει. Ένας άλλος όμως, λιγότερο γνωστός, λόγος συντέλεσε στο να εισβάλει ο Χίτλερ στη Νορβηγία· εκεί υπήρχε το μοναδικό εργοστάσιο στον κόσμο παραγωγής βαρέος ύδατος, μίας πρώτης ύλης απαραίτητης για την κατασκευή ατομικού αντιδραστήρα και κατ’ επέκταση της ατομικής βόμβας…

29 Μαΐου 1453, Η τελευταία νύχτα της Πόλης – Θρήνος, δόξα και ελπίδα
Το 1448 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας. Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Μαρτίου του ίδιου έτους, όπου και στέφθηκε επισήμως αυτοκράτορας. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι γνώριζαν ότι ήταν ένας αυτοκράτορας χωρίς αυτοκρατορία ουσιαστικά. Βασιλιάς μιας ετοιμοθάνατης βασιλείας, ένδοξης, αλλά πλέον καταπονημένης και εγκαταλειμμένης από τα χριστιανικά έθνη της Δύσης.

1952, Thunderjet – 60 χρόνια μαχητικών αεριωθούμενων για την ΠΑ (μέρος Α’)
Το F-84 της Republic υπήρξε ο άμεσος απόγονος του θηριώδους, τόσο από πλευράς διαστάσεων όσο και από πλευράς βάρους, Ρ-47 Thunderbolt του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κληρονόμησε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του και αναδείχθηκε σε πλατφόρμα προσβολής επίγειων στόχων. Μετά από μια μακρά περίοδο εξέλιξης το βαρύ F-84G ανταποκρίθηκε στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του τριετούς πολέμου στην Κορέα και εξασφάλισε μια σημαντική παράταση της καριέρας του στις τάξεις αρκετών αεροπορικών δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Στην Ελλάδα η ένταξη του σε υπηρεσία στην ΕΒΑ σηματοδότησε το πέρασμα στην εποχή των αεριωθουμένων, με μεγάλο όμως τίμημα σε αίμα. Ακολούθως εξετάζουμε την περίοδο της πρώιμης αεριοπροώθησης στην Ελληνική Αεροπορία, παραθέτοντας λεπτομερή στοιχεία και περιγραφές πρωταγωνιστών της εποχής.

WAR GAMES

ΠΑΡΑΔΟΞΑ

ΒΙΒΛΙΟ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 

http://www.defence-point.gr/news/?p=45621


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου