Πρ. Παυλόπουλος: Νομοσχέδιο - κερκόπορτα
Της Μαριας Δεληθαναση
Στη σύνταξη νέου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας σκοπεύει να προχωρήσει το υπ. Εσωτερικών, μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας και την πολιτική συμμετοχή αλλοδαπών και ομογενών. Σε αυτόν θα ενσωματωθεί η σημαντική εξέλιξη που καθιερώνεται με το νομοσχέδιο: Για πρώτη φορά εισάγεται στο ελληνικό δίκαιο ιθαγένειας, όπου μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο η αρχή του δικαίου του αίματος (καταγωγή) και η αρχή του δικαίου του εδάφους (μόνιμη διαμονή) που έχει ήδη καθιερωθεί στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή θα εμμείνει στην αύξηση του χρόνου για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας στα 10 χρόνια. Μιλώντας στην «Κ» ο τέως υπ. Εσωτερικών, καθηγητής κ. Πρ. Παυλόπουλος, εμμένει στην άποψη ότι το νομοσχέδιο συνιστά «κερκόπορτα» για την ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης: «Οπως εμείς αναγκασθήκαμε να προχωρήσουμε σε νομιμοποίηση, το ίδιο θα αναγκασθεί κάποια στιγμή να κάνει και η νέα κυβέρνηση.
Οπότε το ερώτημα είναι: Τι θα γίνει; Θα δίνουμε την ελληνική ιθαγένεια στους εκάστοτε πρώην παρανόμους;» σημειώνει. Η διαφωνία του αφορά τον χρόνο και τον τρόπο κατά τον οποίο η νομιμοποίηση θα συναντάται με την ιθαγένεια.
Διαφάνεια
Με το νομοσχέδιο καθιερώνονται για πρώτη φορά διαφανείς διαδικασίες στην απόδοση ιθαγένειας. Ομως, η κυβέρνηση υποχώρησε –σε σχέση με το προσχέδιο– στα αδικήματα που αποκλείουν την πρόσβαση στη διαδικασία της ιθαγένειας.
Ενδίδοντας σε πιέσεις, πρόσθεσε στο κατατεθέν νομοσχέδιο ως κώλυμα τους «λόγους δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας». Λόγοι που, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Δ. Χριστόπουλος, ενέχουν τη δυνατότητα «κατάχρησης και αδικαιολόγητης χρήσης».
Σειρά άλλων αδικημάτων που συμπεριλαμβάνονταν στο προσχέδιο, αν και είχαν απαλειφθεί από τον Ν. 3731/2008 (νόμο «σκούπα» του τέως υπουργού κ. Παυλόπουλου για τη δημοτική αστυνομία, που ρύθμιζε θέματα ιθαγένειας), τελικά δεν αφαιρέθηκαν αν και δέχθηκαν σθεναρή κριτική. Αυτά αναμένεται να «βγάλουν» εκτός διαδικασίας σημαντικό αριθμό μεταναστών.
Η Εθνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου –συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης– στις παρατηρήσεις της επί του προσχεδίου είχε συστήσει να διατηρηθούν «μόνο σοβαρότατες κατηγορίες αδικημάτων, όπως αυτά που στρέφονται κατά των συμφερόντων του ελληνικού κράτους και τα διεθνή εγκλήματα» και να καταργηθούν αδικήματα «που σχετίζονται με παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών».
Οπως σημειώνεται, τα αδικήματα αυτά είχαν απαλειφθεί στον Ν.3731/2008 στην αιτιολογική έκθεση του οποίου αναφέρεται: «Το παραπάνω κώλυμα αποτελεί ανάσχεση στην ευρύτερη προσπάθεια της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών που κορυφώνεται με την απόκτηση από αυτούς άρρηκτων δεσμών με τη χώρα υποδοχής και τελικά με την πολιτογράφησή τους»...
Χρόνος διαμονής
Αλλα θέματα που θα τεθούν προς διαβούλευση αφορούν τη διευκρίνιση της χρονικής στιγμής από την οποία θα προσμετράται ο χρόνος κατοχής του οριστικού τίτλου. Χιλιάδες αλλοδαποί, εξαιτίας καθυστερήσεων της διοίκησης, έπαιρναν ένα χρόνο αργότερα απ’ ό,τι δικαιούνταν τον οριστικό τίτλο διαμονής. Γι’ αυτό και σε σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη σημειώνεται ότι πρέπει να προσμετράται ο χρόνος από την υποβολή των δικαιολογητικών. Προσθήκη στο νομοσχέδιο που επικρίνεται αφορά την υπαγωγή των μεταναστών «δεύτερης γενιάς» που είναι πλέον ενήλικοι στις προϋποθέσεις που αφορούν τους ενηλίκους και όχι τη «δεύτερη γενιά».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «αλίευση εκλογικής πελατείας», οι αριθμοί δεν πείθουν. Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, εκλογικό δικαίωμα πρόκειται να αποκτήσουν 160.000 ομογενείς και 65.000 αλλοδαποί.
Οπως σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, κ. Γ. Μαυρής, «το ποσοστό είναι πολύ μικρό για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στο σύνολο της χώρας. Επί των 7.045.0000 ψηφισάντων στις βουλευτικές εκλογές αποτελούν (ομογενείς και μετανάστες) το 3,8% του εκλογικού σώματος, οι δε μετανάστες είναι λιγότεροι από το 1%». Πάντως με την έναρξη ισχύος του νόμου αναμένεται «πυρετός» εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους.
πηγή:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου